ГЛЕДАЙ ВИДЕОТО КЪМ СТАТИЯТА
Публикувана на:06 август 2016 г
Посещения: 4100

   Страх ли ви е от отказ? Мислите ли за това - какво ще кажат вашите приятели? Интересува ли ви мнението на околните? Още в самото начало на своя Мрежов бизнес всеки нов партньор среща и първите откази. Откази от най-близките или от хора, които не очакваме. Понякога тези откази могат дори да ви откажат от бизнеса, особенно ако не знаете как да се справите с тях и им позволите да ви разстроят. Когато аз започнах своя МЛМ бизнес не можех да разбера например, защо някои хора реагират негативно и скептично на това, което аз съм видял като - най-добрата възможност. Сякаш не разбираха очевидното или по скоро, умишлено не искаха да го разберат. "Как така не желаеш доходи, успех и развитие?!?" ги питах аз на отговора "Това не ме интерува" или "Ще си помисля". "Но за какво има да мислиш? Та ти всеки ден споделяш това, от което си доволен тъй или иначе!". След време, след като натрупах повече опит в бизнеса, промених своята гледна точка. Днес спокойно приемам всеки отказ и знам, че подобна ситуация е нормална. В тази статия ще поговорим за отказите и ще ви покажа как да ги приемате спокойно, за да не ви попречат на развитието.

 

На какво отказват хората? 

   Да, по голямата част от хората, на които ще предложите да станат ваши партньори ще откажат и колкото по-рано разберете това, толкова по-голям шанс за успех имате. 10% от хората са търсещи, 10% вече са намерили в какво да се съсредоточат, а 80% не са готови да предприемат действие в момента. Вие трябва да сте наястно обаче, че на решението на тези хора влиаят множество фактори и те могат да променят своето мнение дори няколко пъти на ден.

   Един от най-главните фактори за това колко от хората, с които ще говорите ще стартират е силата на вашето предложение, тоест каква е компанията, продуктите, стартовите пакети и т.н. В случай, че работите с висококачествени и нужни продукти например, по-голямата част от хората могат да се регистрират, за да бъдат ваши клиенти, а това увеличава и ефективността ви. Все пак, най-често зад отказите стоят причини като: кандидата не разбира този бизнес; не вярва в себе си;  притеснява се какво ще помислят за него приятелите му; не смята, че има на кой да го предложи и т.н. Много разпространено също е възражението "Нямам време за това". Напротив, всеки има време за МЛМ бизнес! Просто не го разбира или по скоро не желае да го разбере и ползва този "добре звучащ" отговор като извинение. Не ме разбирайте погрешно. За всяко нещо е нужно време, но в мрежовия бизнес това е достатъчни да бъдат на първоначален етап едва около 10 часа на седмица. Кой няма да намери 10 часа на седмица, ако пожелае? В мрежовия бизнес всеки сам определя работния си график и дори и да е възпрепятстван на моменти, нищо страшно. Стига да стартирате регулярно нови партньори в бизнеса, в една стабилна компания и силен екип вие ще сте подкрепени от система за обучения и събития, с които бизнеса ви ще се развива дори и вие да не сте там. МЛМ системата има възможно най-гъвкавата възможност за изграждане на доход, а в случай че стане ваша основна професия, то представете си колко свободно време ще имате тогава.

   Виждате сами, че причините поради, които хората отказват на предложение за МЛМ могат да бъдат много и различни. Именно поради това не трябва да критикувате себе си за отказите на хората. Те отказват преди всичко на самите себе си, а вие не влизайте в ролята на психолог и бързо преминете на следващия кандидат, защото докато едни хора имат възражения - в същия момент е пълно с други, които нямат. Не забравяйте, че нашия бизнес не е да убеждаваме, а да намерим хората, които желаят.

 

Закона за големите числа

   В света на бизнеса и търговията има един универсален закон, който се прилага и в МЛМ. Това е закона на "Големите числа". Общо казано този закон означава, че за да има една продажба неминуемо ще се наложи поне няколко човека да откажат да купят. Представете си някой магазин например. Каквато и реклама да прави собственика на този магазин не всеки, който минава пред него по улицата ще влиза и не всеки, който влезне ще купи. Това, разбира се, не кара собственика на магазина да затвори своя бизнес. Когато аз разбрах този принцип много по-лесно започнах да приемам отказите на хората, разбирайки че това е тяхното решение в момента, което аз трябва да уважа. Знаейки този закон аз станах много по-спокоен в разговорите си с хората и започнах да поддържам винаги добро отношение с тях. 

   И тук искам да наблегна на отношението. Един от най-големите проблеми, които имаме в нашата индустрия произлиза от страха от отказ. Често новите, емоционално презаредени партньори толкова силно се вкопчват във всеки "нещастник" изпречил им се на пътя, че започват да го притискат и убеждават, че именно този бизнес е единственото му решение в живота, което той точно в този момент трябва да вземе и да се подпише в бланката за регистрация. Приятели, този подход е изключително неприятен и води до отдръпване и разваляне на отношенията с вашите кандидати. Освен това, нека да се замислим. Нашият бизнес се строи изключително в дългосрочен план. Ние не печелим стотици или хиляди левове от един единствен подпис на клиент. Ние не сме в бранша на големите еднократни продажби. В нашата индустрия печелим най-много тогава, когато партньора започне да се развива и във времето постига високи обороти и нива. Тогава, когато се превърне в лидер, за това се изисква много и упорита работа. Затова на вас ви трябват хора, взели осъзнато решение. Търсете ги, увеличавайки количеството срещи без да се вкопчвате в никой. Аз ви съветвам да работите така и да запазвате добрите отношения с хората около вас. Давайте им право на избор и те ще ви бъдат благодарни... утре решението им може да се промени и те с радост ще де върнат при вас.

 

Как да се справим с отказите от най-близките?

   В повечето случай първите откази новия партньор получава именно от най-близките си хора. Те знаят, те разбират, те са пробвали. Близки приятели, роднини и дори нашето семейство - отказите могат да дойдат от всеки. Понякога се случва дори именно най-близките да се опитват да ни откажат от новото ни начинание с думите "Няма да успееш в това.", "Не се занимавай с глупости", "Аз познавам един човек, който също се занимаваше с това и нищо не постигна" и т.н. Как да се правим със всичко това?

   Най-лесната техника, за да се справим с тази ситуация е просто да се настроим на дългосрочна работа и с усмивка да отговорим "Харесва ми този бизнес и искам да опитам, за да видя какво ще стане". В никакъв случай не спорете с никого! Все пак започвате бизнес, с който искате да измените вашия живот, а това няма да стане за седмица, месец или дори година. Запазете самообладание и в бъдеще покажете постоянство, покажете, че сте доволни и най-вече покажете резултат. Скоро тези хора ще дойдат сами при вас, за да ви питат как върви. Бъдете сигурни, че ще ви наблюдават под лупа. В този момент отново с усмивка поемете отговорността върху себе си и кажете "Искаш ли да ти покажа какво точно правя? Първия път не успях да ти обясня както трябва и вероятно нищо не разбра".

   Все пак, преимуществото на развитието на пазар с висококачествени продукти е, че при всяка от тези ситуации може да спечелите първите си клиенти. След отказа за бизнеса усмихнете се и предложете да пробват продуктите на вашата компания. След като вие вече сте убедени в техните ползи, нормално е и хората около вас да ги използват. На някой ще подхождат, на други не, но в крайна сметка вие ще можете да започнете да трупате първите си клиенти и да създавате първите си обороти, а в МЛМ доволният клиент е половин партньор в бизнеса.

 

В МЛМ дори клиента може да стане успешен лидер

   Често в МЛМ бизнеса се срещат истории, в които успешен днес лидер е станал сътрудник само, за да бъде клиент. Да, в момента, в който се е регистрирал е искал просто продуктите, но в последствие започва да ги препоръчва. Препоръчвайки започва да създава ежемесечен оборот за компанията и бонусите не закъсняват. В моята компания има такива ярки случай на хора, които в днешно време печелят повече от 10,000 евро на месец. Само защото са се впечатлили от продуктите и са започнали пламенно да ги препоръчват. Затова, замислете се... бихте ли искали да спечелите първите си клиенти, вместо да отблъсквате хората с прекалено натякване на бизнеса? Ако правилно сте се настроили и смятате да сте в този бизнес в дългосрочен план ще разбирате, че с всеки човек може да се изграждат дългосрочни отношения, които да доведат със себе си много ползи. Клиента става лоялен клиент, препоръчва продуктите на приятели, дава ви препоръки и не е изключено в бъдеще да стане и ваш партньор. Какво по-хубаво от партньор, който е убеден в продукта на компанията. Бъдете търпеливи и не позволявайте на отказите да ви откажат от бизнеса. Работете умно и последователно!

 

Отказите са част от успеха

Ще завърша с това, че част от успеха на всеки лидер в МЛМ са отказите. Запомнете - "Да" това е нашия доход, а "Не" е нашата работа. Всяко "Не" не е отказ завинаги. Всеки от нас има нужда да получава откази, за да трупа своя опит. Това е важна част от успеха! В МЛМ професионалистите умеят да използват различни подходи и се стремят да получат повече откази, за да стигнат до повече "Да". Това е част от бизнеса, приятели! Нормално е не всеки да е готов и да иска точно сега това, което предлагате, независимо какво е то! Научете се, че успеха в бизнеса ни е статистика и правете следното: "Да", "Не" - следващия! "Да", "Не" - следващия! Така по-бързо ще намерите своите бъдещи звезди в екипа.

А сега изгледайте следващите видеа за още съвети по темата "Откази" и не забравяйте да споделите статията в социалните мрежи чрез бутоните най-отдолу. Нека повече хора разберат, че МЛМ е бизнес, който човек трябва сам да избере и да дава този шанс и на други без да им оказва натиск.

 

https://www.youtube.com/watch?v=KC1U-Qb28lI

 

https://www.youtube.com/watch?v=-LWC7AUGIto&feature=youtu.be

 

Сподели със своите приятели: