ГЛЕДАЙ ВИДЕОТО КЪМ СТАТИЯТА
Публикувана на:19 май 2017 г
Посещения: 2404

Често в света на Мрежовия бизнес, достигайки успех в изграждането на голяма организация, човек да достигне до момент, в който просто... да прегори. Голямата организация изисква много срещи с различни хора, телефонни разговори, организиране на събития, обучения на партньори и всичко това може да ни дойде в повече и да не можем да се справим. Ключът към създаването на огромна организация, която да продължава да се развива независимо от нашата лична заетост е делегирането. Не забравяй - ти си предприемач и лидер на екип. Не прави всичко сам! В начаото задачите ти са малко и можеш да се справяш, но когато бизнеса ти порастне трябва да разпределяш част от работата с други хора. Как да не прегорим и да имаме възможност да развием огромна организация в нашия Мрежов бизнес? Прочетете в тази статия.

Когато развиеш голям бизнес е невъзможно да вършиш всичко сам. Тази тема лично за мен е много актуална, защото съм свикнал цял живот да се раздавам и да отговарям за всичко. В своя Мрежов бизнес дълго време се стараех да съм навсякъде, да предам куп знания на всеки нов партньор в екипа си, да водя всяка среща пред кандидати и да бъда на сцената на всеки семинар. Резултата на всичко това беше, че бизнеса ми започна да буксува. Спрях да се развивам. Новите ми партньори вярваха, че не могат нищо сами, а аз просто нямах физическо време да обърна внимание на всички. Дойде момента, в който прегорях. Burn out! Започнах да си взимам по дълги почивки и като цяло намалих работата си.

Това веднага се отрази и на бизнеса ми, който влезна в едно плато, от което смятах, че никога няма да излезна. Тази ситуация често съм я наблюдавал и в други успешни лидери и един ден взех решение да променя нещата. Развайки голяма организация, в един момент просто не можеш да смогнеш с работата! Прекалено много е! Ако се опиташ да правиш всичко сам и да разчиташ на 100% от своята енергия, то със сигурност ще достигнеш до момент, с който ти е необходима почивка.

Всеки, който осъзнава този принцип на ограничените възможности от собствения активен труд знае, че има нужда от някакъв лост. Това, което ви дава този важен лост е прилагането на система за дублициране. Една добре измислена и работеща система ще ви даде възможност с 20% труд да постигнете 80% резултат. Вече няма да се налага да предавате първите стъпки на новите си партньори лично и за това да губите много време. Няма да се налага също така, да ходите на всяка една среща във вашата мрежа. Всичко това може да се постигне чрез система, в която са внедрени множество инструменти, които да вършат част от работата вместо вас. Ето това е ключът към мащабния бизнес! Помисли над тези неща още докато всичко е наред и бизнеса ти върви добре, защото в бъдеще работата ти ще бъде все повече и ако не ползваш система за дубликация, бизнеса ти ще блокира, а ти ще прегориш.

Нека ти дам един пример: как ще се почувстваш, ако ти кажа да прекопаеш една достатъчно голяма нива с ръце. Не си го представяш, нали? Да кажем, че започнеш старателно да ровиш с надеждата да успееш. В началото може дори да ти се струва, че успяваш и това може да е така. Прекопа цял един метър, но дали този успех ще продължи. Помисли си сега, ако в ръцете си имаше една лопата, а още по-добре... багер? А какво би било, ако имаш екип от хора, които могат да те подкрепат в прекопаването на нивата? Ето това се казва да работиш, използвайки инструменти и най-вече - делегирайки права на други хора, работейки в система.

Система за дубликация

Както обичам да казвам: "Най-трудното в един бизнес е да се създаде системата!". Разбира се, този процес отнема много енергия, време и нужен опит, но пък след това човек може да се наслаждава на всичко, което описах по-горе.

Една система трябва да включва няколко главни компонента: първо, това са инструменти за първоначално обучение на новите партньори в бизнеса. Още със стартирането си те трябва да получават пакет от основни знания, който да ги предпази от грешки и да спести огромна част от вашето време. Второ, това са инструментите за представяне на бизнеса и продуктите или услугите на вашата компания. Ако нямате качествени инструменти за представяне твърде много време ще отнеме да научите новия си партньор да презентира като професионалист. А в някои случай, това дори може и да не стане. И третия главен компонент това са събитията! Събитията са тези, които обединяват голямо количество хора и спестяват много време. Научете повече хора в екипа си да провеждат самостоятелно събития и им дайте инструменти и в тази посока. 

Естествено, компонентите съставляващи една добре работеща система са много повече като: инструменти за продажби, за увеличение на списъка с контакти, за развитие на лидери, за дистанционно обучение и много др. Главното нещо, което трябва да разбете е, че за развитието на мащабен бизнес ви трябва дубликация и системата на работа е това, което може да ви я даде. Ако в екипа ви или компанията, в която сте няма такава система може би вие ще бъдете човекът, който ще я създаде и ще постави основните на големия си бизнес. Дерзайте!

Заключение

Генералния директор в една традиционна корпорация не прави всичко сам. Защо тогава ти мислиш, че можеш? Делегирай част от работата на другите членове в екипа си и използвай система, за да надскочиш личните си усилия. Не забравяй, че има хора които могат да ти помогнат и се довери на лидерите си, защото те също искат успеха както теб. Запомни - ти си генералния директор на своя бизнес и дори и да не си част от всяко действие, можеш да навигираш процеса и да помагаш на хората в екипа си да върват напред. 

Никой не може да управлява мащабен бизнес сам. По този начин само ще се претовариш твърде бързо и ще прегориш. Използвай система и делегирай. Заедно с екипа си можете да постигнете много повече и наистина да развиете мащабен бизнес.


Съветвам ви да прочетете и тези статии:

{module Партньорство с мен}

Сподели със своите приятели: